Skip to main content
Tom Yam Mi-Sunggul Goreng

Tom Yam Mi-Sunggul Goreng

Ramuan

Bahan-bahan
• 1 paket (200g) EKA FATIMA MI SANGGUL, rebuskan di dalam air didih sehingga al dente, toskan
• 3 sudu besar minyak
• 1 bawang besar, dicincang
• 1 tangkai serai, dicincang
• 6 keping daun limau purut
• 6 keping lengkuas, dicincang
• 2 cili padi,
• 2 sudu besar cili pes Thai / nam prik phao
• 12 udang
• 150g cendawan tiram segar

Perasa:
• 2 sudu besar sos ikan
• 2 sudu besar jus limau

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, serai, lengkuas dan cili padi sehingga wangi
  2. Masukkan udang dan goreng sehingga cukup masak
  3. Masukkan EKA FATIMA MI SANGGUL dan goreng sehingga rata
  4. Tambahkan daun limau purut
  5. Masukkan cili pes Thai dan kacaukan
  6. Tambahkan cendawan tiram segar
  7. Tambahkan perasa
  8. Hidangkan semasa panas

(2-3 hidangan)