Bihun Goreng Kosong


Ingredients
Ramuan (A):
• 400g BIHUN EKA, direndam sehingga lembut (jangka masa 10 - 15minit)
• 8 ulas bawang putih (dicincang halus)
• 6 ulas bawang merah kecil (dicincang halus)
• 1 genggam udang kering (dicincang kasar)
• ½ mangkuk kecil minyak masak
• 3 biji telur
• 5 - 6 sudu besar kicap cair (ikut citarasa sendiri)
• ½ sudu serbuk lada putih
• ½ mangkuk kecil air
• 1 sudu kecil gula
Ramuan (B):
• 2 sudu besar sos berperisa tiram EKA
• 2 sudu besar sos tomato EKA
• 2 sudu besar sos cili EKA
• 1 sudu besar kicap pekat manis EKA
• ½ mangkuk kecil air
Garnish:
Bawang goreng EKA
• Daun Bawang (dipotong kecil)
Cooking Method
- Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang merah dan udang kering sehingga naik bau dan warna kuning emas
- Ketepikan tumisan dan gorengkan telur sehingga sedikit garing
- Masukkan ⅔ kicap cair dalam telur goreng
- Masukkan BIHUN EKA
- Tambahkan ⅔ pes Ramuan (B) dan gaulkan sehingga rata
- Tambahkan serbuk lada putih, gaul rata
- Masukkan ⅓ pes Ramuan (B) dan kicap cair dan terus gaulkan sehingga sebati (jika perlu)
- Taburkan air sedikit demi sedikit sekeliling bihun sehingga cukup lembut (jika perlu)
- Padamkan api dan taburkan gula dan gaul secara perlahan
- Taburkan bawang goreng EKA dan daun bawang sebelum dihidangkan
(4 -6 orang hidangan)
Tip Memasak:
- Bihun direndam dalam air biasa sahaja sehingga lembut supaya mudah dimasak. Tidak perlu air panas.
- Ramuan B adalah pes perencah disiapkan dahulu, kacau rata supaya tidak berketul.
- Guna penyepit / garpu besar untuk menyebatikan bihun supaya tidak putus/ hancur.
- Sudip diguna untuk angkat bihun supaya dasar bawah tidak berkerak.
- Ramuan B dituang dalam bentuk bulatan supaya lebih mudah digaul.
- Hanya ⅔ kicap cair dan Ramuan B dituang masuk memastikan ia tidak terlebih.
- Tambah air secara taburan sekeliling untuk kerataan. Bihun akan menjadi terlalu lembut dan hancur jika air terlalu banyak.
- Taburkan sedikit gula selepas tutup api supaya bihun nampak kilat.