Skip to main content
Bihun Goreng Ikan Rangkup

Bihun Goreng Ikan Rangup

Ramuan

Bahan-bahan
• 150g EKA BIHUN TRADISIONAL, direndam hingga lembut, toskan
• 300g filet ikan, diperap dengan garam dan lada
• 5 sudu besar minyak
• 2 sudu besar bawang putih dicincang
• 100g kubis panjang, dicincang
• 100g lobak merah, dicincang

Sos perasa (kacaukan):
• 2 sudu besar kicap cecair
• 1 sudu besar kicap manis
• 1 sudu besar sos tiram
• ½ sudu kecil lada
• ½ sudu kecil Minyak bijian
• 200ml sup ayam

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak, goreng filet ikan sehingga rangup dan cukup masak 
  2. Keluarkan filet ikan. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga wangi
  3. Masukkan EKA BIHUN TRADISIONAL dan goreng sampai rata
  4. Tambah sos perasa perlahan-lahan
  5. Terus gaul EKA BIHUN TRADISIONAL sehingga sos perasa diserap bihun dan masak
  6. Tambah kubis, lobak merah dan digaul rata
  7. Hidangkan EKA BIHUN TRADISIONAL bersama filet ikan goreng

(2-3 hidangan)