Skip to main content
Bihun Goreng Ikan Rangkup

Sup Bihun Bakso

Ramuan

Sup
• 2 sudu besar minyak
• 3” kayu manis
• 1 biji bunga cengkih
• 1 bawang besar, dihiris nipis
• 1 sudu besar bawang putih dicincang
• 4 keping halia
• 1000ml sup ayam
• 20 biji bakso
• Garam dan lada secukup rasa

Sos perasa (kacaukan):
• 200g EKA BIHUN TRADISIONAL, direndam sehingga lembut, direbus dalam air
• didih selama 3 minit, toskan
• 100g daun sup
• 2 cili merah
• Beberapa biji bawang merah goreng

Sos perasa (kacaukan):
• 5 cili padi, dicincang
• 2 sudu besar bawang putih dicincang
• 6 sudu besar kicap manis

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak, tumiskan kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi dengan api kecil. 
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan tumis sehingga wangi.
  3. Tambah bakso dan masukkan sup ayam dan masak sehingga didih.
  4. Tambah garam dan lada secukup rasa
  5. Perlahankan api and biarkan sup untuk mereneh.
  6. Hidangkan EKA BIHUN TRADISIONAL, dengan sup bakso panas, daun sup, cili merah dan kicap sambal.

(4-5 hidangan)