Sup • 2 sudu besar minyak • 3” kayu manis • 1 biji bunga cengkih • 1 bawang besar, dihiris nipis • 1 sudu besar bawang putih dicincang • 4 keping halia • 1000ml sup ayam • 20 biji bakso • Garam dan lada secukup rasa
Sos perasa (kacaukan): • 200g EKA BIHUN TRADISIONAL, direndam sehingga lembut, direbus dalam air • didih selama 3 minit, toskan • 100g daun sup • 2 cili merah • Beberapa biji bawang merah goreng
Sos perasa (kacaukan): • 5 cili padi, dicincang • 2 sudu besar bawang putih dicincang • 6 sudu besar kicap manis
Cara Memasak
Panaskan minyak, tumiskan kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi dengan api kecil.
Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan tumis sehingga wangi.
Tambah bakso dan masukkan sup ayam dan masak sehingga didih.
Tambah garam dan lada secukup rasa
Perlahankan api and biarkan sup untuk mereneh.
Hidangkan EKA BIHUN TRADISIONAL, dengan sup bakso panas, daun sup, cili merah dan kicap sambal.